Kirurgisk behandling vid övervikt genom Gastric Bypass

Hittade information på nätet som kan vara bra att ha när det gäller gastric bypass. Så om någon vill läsa så dom vet vad jag går igenom är det bara läsa. Det ärbra information.

Kirurgisk behandling vid övervikt genom Gastric Bypass

En magsäcksoperation i syfte att minska i vikt ska ses som en metod att använda sig av då andra sätt att gå ned i vikt och behålla den lägre vikten inte har fungerat. Det är endast vid mycket kraftig övervikt, vid allvarliga sjukdomsrisker eller komplikationer till övervikt som en sådan operation kan bli aktuell.

En magsäcksoperation innebär att man måste förändra sina matvanor och sitt sätt att äta. Förändringen är livslång. För att du ska må bra måste du alltid vara noga med maten och hur du äter.

Gastric bypass kallas en av de operationsmetoder man nu använder. Den innebär att största delen av magsäcken och början av tunntarmen "kopplas bort". Kvar blir en liten magsäcksficka som är direkt kopplad på tunntarmen. Viktminskningen blir en följd av att den lilla magsäcken endast tål små matmängder åt gången och att tunntarmens förmåga att ta upp näring/energi har minskats.

Eftersom man endast kan äta små mängder åt gången, är det viktigt att äta 7-8 gånger per dag och att fördela maten över dagen.

Magsäckens förmåga att bearbeta maten är nedsatt. Därför är det viktigt att tugga maten noga.

Genom att dricka mellan måltiderna kan man undvika att maten alltför snabbt hamnar i tunntarmen. Samtidigt undviker man att fylla magen med vätska istället för den näring som en bra måltid kan ge.

  

Flytande kost

De första fyra veckorna efter Gastric Bypass operation skall du äta flytande kost för att svullnaden skall hinna försvinna och för att operationen skall läka ihop ordentligt.

Måltidsförslag flytande kost:

Frukost

Fullkorns- eller havremustvälling

1.5-2 dl

Mellanmål

Mjölk /fil, osötad fruktjuice eller lågkaloridiet (Modifast/Nutrilett).

1.5-2 dl

Lunch

Varm slät soppa (färdig eller hemlagad)

1.5-2 dl

Mellanmål

Se förmiddags mellanmål

1.5-2 dl

Mellanmål

Se förmiddags mellanmål

1.5-2 dl

Middag

Varm slät soppa

1.5-2 dl

Kvällsmål

Frukost- eller havremustvälling/Mjölk eller fil

1.5-2 dl


Det finns många färdiga soppor att välja på, varma koppen ger små portioner och är lätta att tillreda. Mixa soppan om det finns bitar i den. Soppan får inte ha puré konsistens utan ska fortfarande flyta och rinna i en jämn ström när du häller. Du kan också göra egna soppor på buljong, kokta rotfrukter, kött eller fisk. Mixa till slät konsistens. Barnmat (från 5 månader och uppåt) som späds med buljong och mixas går också bra.

Ät gärna soppan med tesked för att du inte ska äta för fort. En dl ska ta ca 20 minuter att äta. Det är viktigt att du kompletterar med en vitamin och mineral tablett varje dag. Inte bara under de första fyra veckorna utan hela livet ut.

  

Purékost

När fyra veckor gått är det dags att börja äta purékost. Vi brukar rekommendera att man byter ett flytande mål per dag mot puré. Fungerar det bra så kan man byta ut nästa mål mat dagen där på osv. Ät purékost i fyra veckor.

Måltidsförslag purékost:

Frukost

1 dl gröt, 1-2msk fruktpuré eller mixade bär och 1 dl mjölk.

Mellanmål

1 dl frukt eller bärpuré (finns att köpa på barnmatsburk).

Lunch

1 dl potatismos, 1 dl mixat kött/fisk, 1 dl mixade grönsaker/rotfrukter, två msk sås eller 1 tsk margarin.

Mellanmål

1,5 dl mjölk/fil eller fruktpuré.

Mellanmål

Se ovan.

Middag

Se lunch.

Kvällsmål

1,5 dl välling eller 1 dl mixad frukt/bär och 1 dl mjölk/keso eller 1,5 dl fruktyoghurt.

Tips: Du kan även använda barnmatspuréer till lunch och middag.


Maten resten av livet

Efter de fyra veckorna med purékost kan du börja med "vanlig mat", trappa upp stegvis precis som med purékosten.

•Försök dricka 1 ½ - 2 liter vätska/dag. Vatten är bästa drycken.

•Undvik dryck till maten - drick mellan måltiderna.

•Ät regelbundet - låt det inte gå för lång tid mellan måltiderna.

•Tugga maten noga.

•Unna dig att äta god mat i lugn och ro...


Eftersom magsäcken är liten, blir också matmängderna små. Direkt efter operationen äter de flesta väldigt lite. Allt eftersom man lär sig hur man kan äta och vilken typ av mat och livsmedel som går bra att äta kan man öka matmängderna något. Hur mycket man kan äta vid ett och samma tillfälle varierar. Många upplever att man vissa dagar kan äta mer och andra dagar mindre.

Oavsett hur mycket man kan äta är behovet av näring detsamma som före operationen. Protein, kolhydrater och fett - vitaminer och mineraler behöver kroppen fortfarande. Eftersom matmängderna nu är små, är det viktigt att äta näringstät mat - där alla näringsämnen finns med. Eftersom man endast kan äta lite mat och kroppens förmåga att "ta upp" näring ur maten har minskats bör man komplettera med multivitamin-mineraltillskott.


Fett

Det finns fettsyror som kroppen inte själv kan tillverka, dessa är det viktigt att du får i dig via maten. Använd flytande margarin eller oliv/raps olja i matlagningen och vegetabiliskt matfett på smörgåsen. Ät fet fisk såsom makrill, sill, lax och strömming flera gånger per vecka. Är du vegetarian kan du få de nödvändiga fettsyrorna från avokado och oliver.

Mättat fett kan kroppen tillverka själv och behöver inte tillföras med maten. Skär därför bort allt synligt fett på kött och välj nyckelhålsmärkta mejeri och charkprodukter.


Protein

Protein behövs för en rad viktiga funktioner, t ex muskeluppbyggnad, olika enzymer och hormoner. För att undvika allt för stor nedbrytning av muskler vid viktreduktion är det nödvändigt att äta tillräckligt med protein. Kött, fisk, ägg och ost är proteinrik mat.


Järn

Järn behövs bland annat till syretransporten i blodet, till immunförsvaret och flera enzymer. Exempel på järnrik mat är blodpudding, kött, lever, leverpastej, messmör, järnrikebröd (blodtunnbröd) och spenat. Upptaget av järn underlättas vid samtidigt intag av något C-vitaminrikt livsmedel t ex paprika, blomkål, broccoli, potatis, citrusfrukter och bär.


B-12

B-12 är ett vitamin som behövs till de röda blodkropparna och till nervsystemet. Vitaminet finns i kött, fisk, mjölk och inälvsmat. För att kroppen ska kunna "ta upp" B-12 ur maten krävs en "inre faktor" från magsäcken. Denna faktor påverkas efter operationen. Detta betyder inte att det genast blir B-12 brist i kroppen eftersom B-12 finns lagrat i levern. Efter några år kan lagret ta slut och B-12 tabletter eller injektioner kan bli nödvändiga. Detta avgör läkare efter kontroll genom blodprov.


Kalcium

Kalcium finns framför allt i mejerivaror som mjölk, fil och ost. Även spenat och broccoli innehåller en del kalcium. Kalcium är nödvändigt för skelettets hållbarhet och cellernas normala funktion.


Dumping

Normalt stannar födan i magsäcken 2-4 timmar, för att sedan portioneras ut i tarmen. Efter ingreppet fungerar inte detta. Det finns inte längre någon funktion som kan portionera ut födan i tarmen. Detta kan göra att maten alltför hastig kommer ut i tarmen. Då uppstår symptom i form av hjärtklappning, yrsel, sänkt blodtryck, magknip och diarré. Symptomen uppträder i samband eller strax efter måltid. Det brukar framför allt vara feta och söta livsmedel/maträtter som orsakar problemen.

För att kunna ta hand om maten producerar kroppen insulin. Alltför stora mängder av sötsaker ökar insulinmängden snabbt. Detta kan leda till att blodsockernivån först stiger kraftigt, för att sedan hastigt sjunka. Cirka två timmar efter en måltid kan man då känna av symptom som svaghetskänsla, yrsel, hjärtklappning och eventuell svimningskänsla. Dessa symtom kallas dumping. Dumping i sig är inte farligt men upplevs ofta som obehagligt.

Genom att undvika stora portioner, söt och fet mat kan effekten av dumping minskas. Det är också viktigt att dricka mellan måltiderna, för att undvika att maten alltför snabbt kommer till tarmen. Om Du känner av dumping är en stunds vila bästa behandling.


Diarré

Upprepade diarréer kan vara ett problem. Den vanligaste orsaken till diarréer är att man äter för fort och/eller för mycket eller för fett. Genom att tugga maten väl, äta små portioner av fettsnål kost kan problemet minskas.

Tarmens bakterieflora påverkas och detta kan också bidra till diarréer. Det finns en del livsmedel som hjälper till att normalisera tarmfloran - olika mejeriprodukter och fruktsoppor med aktiv bakteriekultur

Vissa patienter känner sig uppblåsta, bubbliga och får diarée av mjölkprodukter. De flesta blir av med problemen om de begränsar intaget av mjölk, eller byter mjölk mot fil eller yoghurt. Långvariga diarréer kan lätt leda till vätskebrist - se till att dricka tillräckligt, vatten är bästa drycken. Vid långvariga diarréer bör man kontakta läkare.


Måltidsförslag "vanlig mat":

Frukost

½ glas fil eller mjölk
1 liten smörgås med pålägg
eller 2-3 skedar gröt
½ glas mjölk

1-2 mellanmål

½ glas mjölk
1 liten smörgås eller 1-2 skorpor
eller 1 liten frukt

lunch

1 liten kokt potatis, 2 skedar kokt ris eller pasta
1 pannbiff, 3 köttbullar,1-2 skivor skinka eller 2 tunna skivor falukorv eller motsvarande mängd fisk
grönsaker

1-2 mellanmål

½ glas mjölk
1 liten smörgås eller 1-2 skorpor
eller 1 liten frukt

middag

se lunch

kvällsmål

se frukost eller mellanmål
eventuellt rester från lunch eller middag


Tiden efter operation

Vi rekommenderar patienter som opererats med gastric bypass att hålla sig till flytande föda under de första fyra veckorna. Detta för att operationssåren ska få tillfälla att läka ordentligt. Efter den tiden rekommenderar vi successivt allt mer fast föda. Utförliga råd kring kosten efter operation finner ni på dietistens sida. Man bör eftersträva ett vätskeintag på minst 1.5 liter per dag, detta är speciellt viktigt vid tarmshunt då man ofta har kraftiga diarréer. Ytterligare information ges vid utskrivningssamtalet. Alla patienter bör ta multivitaminpreparat efter operation. För gastric bypass bör de vara av den typ man kan tugga, till exempel Vitamineral eller Dulcivit, vilka går att köpa på Apoteket. Efter tarmshunt bör man ta dubbel dos, 2 st. per dag då upptaget kan vara sämre.

Titthålen försluts vanligen med en typ av tråd som måste avlägsnas hos distriktssköterskan tio dagar efter operationen.

Hur lång tid man är sjukskriven varierar med vad man har för arbete. I och med titthålstekniken är idag sjukskrivningstiden ofta kortare. Normalt är ca 2-4 veckors sjukskrivning efter titthålsoperation och ca 4-6 veckors sjukskrivning efter öppen operation.

Du får ett återbesök 1- 2 månader efter operationen till en specialistsjuksköterska, efter 6 månader till dietisten och efter 12 månader till en av läkarna i teamet. Därefter kommer du att kallas till återbesök varje eller vartannat år. Sannolikt återremitteras så småningom de flesta patienterna till sin husläkare före fortsatt uppföljning. Återbesöksfrekvensen efter 12 månader varierar med operationstyp och hur du mår. Det är viktigt att du tar kontakt med någon av oss om du har några problem.

  

Överskottshud

Flera patienter får efter operationen och viktnedgången besvär med överskottshud, framför allt på buken, armarna och låren. Det kan då bli aktuellt med operation för att avlägsna överskottshuden. Detta bör man göra först när viktnedgången är klar efter operationen och att man visat att man kan bibehålla vikten efter operation. Då man vid dessa operationer tar bort mycket hud och det är långa hudsnitt så kan det lättare bli infektion i såret, ansamlig av sårvätska under huden och blödning efter operationen. Ökad risk för infektion förekommer framför allt hos rökare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0