Efter 2 veckor

Nu har det gått två veckor sen operationen. Vågen visar på sammanlagt -5,2 kg det är bra men det enda stället jag ser att jag gått ner i vikt är på vågen märker det inte i mina kläder, ser inte heller någon skillnad.

Stygnen
Så här såg jag ut med stygnen kvar.

Jag tog stygnen den 22:a maj men det såg inte så fint ut då så jag blev igen tejpad igen. Idag var jag nere på vårdcentralen igen för att kolla hur det såg ut och nu såg det klart bättre ut. Så nu har jag inga stygn ingen tejp och inga plåster över ärren. Det är skönt för det har kliat som tusan. Hade fått en reaktion på alla plåster också så jag var alldeles röd runt ärren. Nu ska jag bara ta det lugnt och låta naturen ha sin gång. Förhoppningsvis kommer jag snart att börja märka att jag går ner i vikt utan att titta på vågen.

==========>UPPDATERAD<==========

Postat av: Sarah

Den kommer gå bra gumman jag finns här o de vet du.. jätte ledsen att jag inte kunde komma på kalaset blev sent i västerås, jonte har kalas den 6e juni :) ni e välkomna då :) runt 14 tiden e de sagt.. I början kan de kännas tungt men de kommer som sagt något bra utav detta :) You Are Strong :D puss o kram på dej //Sarah

2009-05-29 @ 19:21:16

Svar:
Det gör ingenting förstod att de blev sent det hade du förvarnat om innan. Vi kommer tror jag. Det är bara Maja i helgen Linn är hos Tony. Jag kommer inte ihåg om vi har ngt planerat så jag lovar ingenting. Men om vi inte dykt upp vid två så hade jag annat inplanerat. Tack för ditt stöd älskar dig puss
2009-06-03 @ c:a 14:05:00

Efter 1 vecka

Jaha så nu har det gått en vecka sen operationen. Jag har faktiskt lyckas gå ner 3 kg redan det känns faktiskt bra. Det enda som just nu är jobbig är det faktum att jag inte får äta mat vanlig tuggbar mat. Det är fruktansvärt jobbigt att se alla runt omkring mig sitta och äta medans det enda jag kan göra är att dricka.

Tog idag ut stygnen och det gjorde riktigt ont kändes som hon klippte i mig när hon skulle klippa bort dom. Det visade sig att det inte riktigt läkt färdigt så jag fick nån tejp som skulle sitta i en vecka och hålla ihop såren tillsammans med en stor plåsterkompress ovanpå som jag måste se till att den inte blir blöt eller att någon gulaktig vätska kommer inifrån. Verkar vara mkt bekymmer denna gången. Men förhoppningsvis så ser det bra ut om en vecka. Sköterskan sa att jag lika gärna kunde ta bort allting själv om en vecka men jag tror nog att jag går ner till vårdcentralen och låter dom göra det utifall att det visar sig att det inte alls läkt ihop som dom förväntat sig.

Något positivt dock är att jag nu bara har två fragmin sprutor kvar att ta det är vi riktigt glada över dom har jag inte gillat alls så det är riktigt positivt.


==========>UPPDATERAD<==========

Postat av:

hej. har varit inte o tjuvkikat då å då. Gud så stark du är! hejar på dig. Vet att det här klarar du galant!!

Kram från fd klasskamrat

2009-05-25 @ 22:14:23

Svar:
Tack så mkt vem du än är...
2009-05-25 @ c:a 22:43:20


==========>UPPDATERAD<==========

Postat av: Mamma

Hej, pratade med Mirja i min kör. Hon var nyfiken på hur det gått och jag har berättat det för henne. Hon hälsar.

2009-05-27 @ 21:40:42

Svar:
Okej det är jue bra. Du kan jue ge henne bloggadressen så kan hon gå in och kommentera själv.
2009-05-28 @ c:a 21:28:45


Postat av: sarah

De blir nog bra snart med stygn o hela baletten.. hehe du kmr kunna äta vanlig mat snart oxå.. :P bara bita ihop o se de hela positivt att de kommer något bra utav de hela :) Du e stark tjejen, tror på dej :) puss o kram /Sarah

2009-05-28 @ 17:41:55

Svar:
Jo men just nu känns det som om det är långt fram i tiden. Har jue ett par puré veckor att se fram emot innan vanlig mat. Ska vara flytande i 2 veckor till innan puré perioden börjar så nog är de tungt alltid. Men ja kämpar på. Pussar å kramar
2009-05-28 @ c:a 21:41:50

Kirurgisk behandling vid övervikt genom Gastric Bypass

Hittade information på nätet som kan vara bra att ha när det gäller gastric bypass. Så om någon vill läsa så dom vet vad jag går igenom är det bara läsa. Det ärbra information.

Kirurgisk behandling vid övervikt genom Gastric Bypass

En magsäcksoperation i syfte att minska i vikt ska ses som en metod att använda sig av då andra sätt att gå ned i vikt och behålla den lägre vikten inte har fungerat. Det är endast vid mycket kraftig övervikt, vid allvarliga sjukdomsrisker eller komplikationer till övervikt som en sådan operation kan bli aktuell.

En magsäcksoperation innebär att man måste förändra sina matvanor och sitt sätt att äta. Förändringen är livslång. För att du ska må bra måste du alltid vara noga med maten och hur du äter.

Gastric bypass kallas en av de operationsmetoder man nu använder. Den innebär att största delen av magsäcken och början av tunntarmen "kopplas bort". Kvar blir en liten magsäcksficka som är direkt kopplad på tunntarmen. Viktminskningen blir en följd av att den lilla magsäcken endast tål små matmängder åt gången och att tunntarmens förmåga att ta upp näring/energi har minskats.

Eftersom man endast kan äta små mängder åt gången, är det viktigt att äta 7-8 gånger per dag och att fördela maten över dagen.

Magsäckens förmåga att bearbeta maten är nedsatt. Därför är det viktigt att tugga maten noga.

Genom att dricka mellan måltiderna kan man undvika att maten alltför snabbt hamnar i tunntarmen. Samtidigt undviker man att fylla magen med vätska istället för den näring som en bra måltid kan ge.

  

Flytande kost

De första fyra veckorna efter Gastric Bypass operation skall du äta flytande kost för att svullnaden skall hinna försvinna och för att operationen skall läka ihop ordentligt.

Måltidsförslag flytande kost:

Frukost

Fullkorns- eller havremustvälling

1.5-2 dl

Mellanmål

Mjölk /fil, osötad fruktjuice eller lågkaloridiet (Modifast/Nutrilett).

1.5-2 dl

Lunch

Varm slät soppa (färdig eller hemlagad)

1.5-2 dl

Mellanmål

Se förmiddags mellanmål

1.5-2 dl

Mellanmål

Se förmiddags mellanmål

1.5-2 dl

Middag

Varm slät soppa

1.5-2 dl

Kvällsmål

Frukost- eller havremustvälling/Mjölk eller fil

1.5-2 dl


Det finns många färdiga soppor att välja på, varma koppen ger små portioner och är lätta att tillreda. Mixa soppan om det finns bitar i den. Soppan får inte ha puré konsistens utan ska fortfarande flyta och rinna i en jämn ström när du häller. Du kan också göra egna soppor på buljong, kokta rotfrukter, kött eller fisk. Mixa till slät konsistens. Barnmat (från 5 månader och uppåt) som späds med buljong och mixas går också bra.

Ät gärna soppan med tesked för att du inte ska äta för fort. En dl ska ta ca 20 minuter att äta. Det är viktigt att du kompletterar med en vitamin och mineral tablett varje dag. Inte bara under de första fyra veckorna utan hela livet ut.

  

Purékost

När fyra veckor gått är det dags att börja äta purékost. Vi brukar rekommendera att man byter ett flytande mål per dag mot puré. Fungerar det bra så kan man byta ut nästa mål mat dagen där på osv. Ät purékost i fyra veckor.

Måltidsförslag purékost:

Frukost

1 dl gröt, 1-2msk fruktpuré eller mixade bär och 1 dl mjölk.

Mellanmål

1 dl frukt eller bärpuré (finns att köpa på barnmatsburk).

Lunch

1 dl potatismos, 1 dl mixat kött/fisk, 1 dl mixade grönsaker/rotfrukter, två msk sås eller 1 tsk margarin.

Mellanmål

1,5 dl mjölk/fil eller fruktpuré.

Mellanmål

Se ovan.

Middag

Se lunch.

Kvällsmål

1,5 dl välling eller 1 dl mixad frukt/bär och 1 dl mjölk/keso eller 1,5 dl fruktyoghurt.

Tips: Du kan även använda barnmatspuréer till lunch och middag.


Maten resten av livet

Efter de fyra veckorna med purékost kan du börja med "vanlig mat", trappa upp stegvis precis som med purékosten.

•Försök dricka 1 ½ - 2 liter vätska/dag. Vatten är bästa drycken.

•Undvik dryck till maten - drick mellan måltiderna.

•Ät regelbundet - låt det inte gå för lång tid mellan måltiderna.

•Tugga maten noga.

•Unna dig att äta god mat i lugn och ro...


Eftersom magsäcken är liten, blir också matmängderna små. Direkt efter operationen äter de flesta väldigt lite. Allt eftersom man lär sig hur man kan äta och vilken typ av mat och livsmedel som går bra att äta kan man öka matmängderna något. Hur mycket man kan äta vid ett och samma tillfälle varierar. Många upplever att man vissa dagar kan äta mer och andra dagar mindre.

Oavsett hur mycket man kan äta är behovet av näring detsamma som före operationen. Protein, kolhydrater och fett - vitaminer och mineraler behöver kroppen fortfarande. Eftersom matmängderna nu är små, är det viktigt att äta näringstät mat - där alla näringsämnen finns med. Eftersom man endast kan äta lite mat och kroppens förmåga att "ta upp" näring ur maten har minskats bör man komplettera med multivitamin-mineraltillskott.


Fett

Det finns fettsyror som kroppen inte själv kan tillverka, dessa är det viktigt att du får i dig via maten. Använd flytande margarin eller oliv/raps olja i matlagningen och vegetabiliskt matfett på smörgåsen. Ät fet fisk såsom makrill, sill, lax och strömming flera gånger per vecka. Är du vegetarian kan du få de nödvändiga fettsyrorna från avokado och oliver.

Mättat fett kan kroppen tillverka själv och behöver inte tillföras med maten. Skär därför bort allt synligt fett på kött och välj nyckelhålsmärkta mejeri och charkprodukter.


Protein

Protein behövs för en rad viktiga funktioner, t ex muskeluppbyggnad, olika enzymer och hormoner. För att undvika allt för stor nedbrytning av muskler vid viktreduktion är det nödvändigt att äta tillräckligt med protein. Kött, fisk, ägg och ost är proteinrik mat.


Järn

Järn behövs bland annat till syretransporten i blodet, till immunförsvaret och flera enzymer. Exempel på järnrik mat är blodpudding, kött, lever, leverpastej, messmör, järnrikebröd (blodtunnbröd) och spenat. Upptaget av järn underlättas vid samtidigt intag av något C-vitaminrikt livsmedel t ex paprika, blomkål, broccoli, potatis, citrusfrukter och bär.


B-12

B-12 är ett vitamin som behövs till de röda blodkropparna och till nervsystemet. Vitaminet finns i kött, fisk, mjölk och inälvsmat. För att kroppen ska kunna "ta upp" B-12 ur maten krävs en "inre faktor" från magsäcken. Denna faktor påverkas efter operationen. Detta betyder inte att det genast blir B-12 brist i kroppen eftersom B-12 finns lagrat i levern. Efter några år kan lagret ta slut och B-12 tabletter eller injektioner kan bli nödvändiga. Detta avgör läkare efter kontroll genom blodprov.


Kalcium

Kalcium finns framför allt i mejerivaror som mjölk, fil och ost. Även spenat och broccoli innehåller en del kalcium. Kalcium är nödvändigt för skelettets hållbarhet och cellernas normala funktion.


Dumping

Normalt stannar födan i magsäcken 2-4 timmar, för att sedan portioneras ut i tarmen. Efter ingreppet fungerar inte detta. Det finns inte längre någon funktion som kan portionera ut födan i tarmen. Detta kan göra att maten alltför hastig kommer ut i tarmen. Då uppstår symptom i form av hjärtklappning, yrsel, sänkt blodtryck, magknip och diarré. Symptomen uppträder i samband eller strax efter måltid. Det brukar framför allt vara feta och söta livsmedel/maträtter som orsakar problemen.

För att kunna ta hand om maten producerar kroppen insulin. Alltför stora mängder av sötsaker ökar insulinmängden snabbt. Detta kan leda till att blodsockernivån först stiger kraftigt, för att sedan hastigt sjunka. Cirka två timmar efter en måltid kan man då känna av symptom som svaghetskänsla, yrsel, hjärtklappning och eventuell svimningskänsla. Dessa symtom kallas dumping. Dumping i sig är inte farligt men upplevs ofta som obehagligt.

Genom att undvika stora portioner, söt och fet mat kan effekten av dumping minskas. Det är också viktigt att dricka mellan måltiderna, för att undvika att maten alltför snabbt kommer till tarmen. Om Du känner av dumping är en stunds vila bästa behandling.


Diarré

Upprepade diarréer kan vara ett problem. Den vanligaste orsaken till diarréer är att man äter för fort och/eller för mycket eller för fett. Genom att tugga maten väl, äta små portioner av fettsnål kost kan problemet minskas.

Tarmens bakterieflora påverkas och detta kan också bidra till diarréer. Det finns en del livsmedel som hjälper till att normalisera tarmfloran - olika mejeriprodukter och fruktsoppor med aktiv bakteriekultur

Vissa patienter känner sig uppblåsta, bubbliga och får diarée av mjölkprodukter. De flesta blir av med problemen om de begränsar intaget av mjölk, eller byter mjölk mot fil eller yoghurt. Långvariga diarréer kan lätt leda till vätskebrist - se till att dricka tillräckligt, vatten är bästa drycken. Vid långvariga diarréer bör man kontakta läkare.


Måltidsförslag "vanlig mat":

Frukost

½ glas fil eller mjölk
1 liten smörgås med pålägg
eller 2-3 skedar gröt
½ glas mjölk

1-2 mellanmål

½ glas mjölk
1 liten smörgås eller 1-2 skorpor
eller 1 liten frukt

lunch

1 liten kokt potatis, 2 skedar kokt ris eller pasta
1 pannbiff, 3 köttbullar,1-2 skivor skinka eller 2 tunna skivor falukorv eller motsvarande mängd fisk
grönsaker

1-2 mellanmål

½ glas mjölk
1 liten smörgås eller 1-2 skorpor
eller 1 liten frukt

middag

se lunch

kvällsmål

se frukost eller mellanmål
eventuellt rester från lunch eller middag


Tiden efter operation

Vi rekommenderar patienter som opererats med gastric bypass att hålla sig till flytande föda under de första fyra veckorna. Detta för att operationssåren ska få tillfälla att läka ordentligt. Efter den tiden rekommenderar vi successivt allt mer fast föda. Utförliga råd kring kosten efter operation finner ni på dietistens sida. Man bör eftersträva ett vätskeintag på minst 1.5 liter per dag, detta är speciellt viktigt vid tarmshunt då man ofta har kraftiga diarréer. Ytterligare information ges vid utskrivningssamtalet. Alla patienter bör ta multivitaminpreparat efter operation. För gastric bypass bör de vara av den typ man kan tugga, till exempel Vitamineral eller Dulcivit, vilka går att köpa på Apoteket. Efter tarmshunt bör man ta dubbel dos, 2 st. per dag då upptaget kan vara sämre.

Titthålen försluts vanligen med en typ av tråd som måste avlägsnas hos distriktssköterskan tio dagar efter operationen.

Hur lång tid man är sjukskriven varierar med vad man har för arbete. I och med titthålstekniken är idag sjukskrivningstiden ofta kortare. Normalt är ca 2-4 veckors sjukskrivning efter titthålsoperation och ca 4-6 veckors sjukskrivning efter öppen operation.

Du får ett återbesök 1- 2 månader efter operationen till en specialistsjuksköterska, efter 6 månader till dietisten och efter 12 månader till en av läkarna i teamet. Därefter kommer du att kallas till återbesök varje eller vartannat år. Sannolikt återremitteras så småningom de flesta patienterna till sin husläkare före fortsatt uppföljning. Återbesöksfrekvensen efter 12 månader varierar med operationstyp och hur du mår. Det är viktigt att du tar kontakt med någon av oss om du har några problem.

  

Överskottshud

Flera patienter får efter operationen och viktnedgången besvär med överskottshud, framför allt på buken, armarna och låren. Det kan då bli aktuellt med operation för att avlägsna överskottshuden. Detta bör man göra först när viktnedgången är klar efter operationen och att man visat att man kan bibehålla vikten efter operation. Då man vid dessa operationer tar bort mycket hud och det är långa hudsnitt så kan det lättare bli infektion i såret, ansamlig av sårvätska under huden och blödning efter operationen. Ökad risk för infektion förekommer framför allt hos rökare.


Sjukhusvistelsen

Skrivet på sjukhuset i anteckningsblock upplagt i efterhand.


13:e maj

Nu sitter jag och väntar på att få träffa läkaren och bli nerkörd till operationssalen. Jag är först av alla idag så väntan borde inte bli så lång. Är inte lika nervös som jag varit i ett antal veckor nu. Kirurgen var lite rolig när han kom presenterade sig själv som Dag Otto precis som karaktären ifrån t.ex. Bröllop och Jäkelskap med Stefan och Krister. Han skulle rita lite på min mage sa han och tittade på den. Då såg han en leverfläck som jag haft hela mitt liv men inte tänkt så mkt på. Han tyckte i alla fall att vi skulle ta bort den. Jag tänkte bara jaha okej ja men okej ta bort den då. Han svarade med att han är jue kirurg å dom tycker om att skära så han ville ta den. Då skratta jag bara å sa att då kan du ta bort den på en gång då. Kommer antagligen inte sakna den i alla fall.

Runt halv åtta kördes jag ner från avdelningen till operationen, träffade då vad jag anser vara det roligaste narkosteamet någonsin. För det första så var det bara en kille bland c:a 5 tjejer och han bjöd på något som enligt honom var en välkomstdrink men i själva verket var något som skulle underlätta på något sätt. Kommer inte ihåg vad det hette det som jag fick men det smakade saltvatten och var inte gott. Sen fick jag själv gå och lägga mig på operationsbordet. Den ena sköterskan kommenterade min lugna puls och jag förklarade med att jag har stressat upp mig så mycket dom senaste veckorna att jag hade nog inte så mycket stress kvar i kroppen, då skrattade hon bara åt mig. Dom var väldigt trevliga och väldigt roliga för dom fick mig att skratta under hela tiden som dom skulle försöka få mig att lugna ner andetagen och somna så det tog lite extra lång tid att söva mig för jag skrattade så mycket.

Runt tio tiden kom jag till uppvaket men kommer inte ihåg så mkt mer än att jag mådde rejält illa och hade ont i ryggen. Kunde inte öppna ögonen förrns framåt tolvtiden. För illamåendet fick jag något som dom la i droppnålen jag hade och fick även smärtstillande samma väg så att jag kunde somna om igen. Vaknade till vid två tiden igen men samma smärta i ryggen och fick något för smärtan igen så att jag kunde somna om. Kände ingen smärta i magen alls utan bara i ryggen. Vid fyratiden vaknade jag till igen med samma smärta i ryggen men denna gången fick jag veta att jag inte fick något förrns jag kommit upp till avdelningen. Och att det var någon från avdelningen på väg för att hämta mig. Så fort jag kom upp till avdelningen gick jag raka vägen ur sängen och började gå. Sköterskorna tyckte att jag såg oförskämt pigg ut för att ha blivit opererad samma dag men egentligen ville jag bara röra på mig så att smärtan kunde försvinna. Fick en tablett oxynorm runt kvart i fem som gjorde att jag kunde slappna av och somna om en stund igen. Sov en timme innan jag var uppe å gick igen. Fick en ny oxynorm vid sju tiden som gjorde att jag sov nån timme då me. Efter det var jag uppe och knallade till tio tiden för då skulle nattsköterskan sätta nytt dropp på mig. Efter att det var gjort fick jag ytterligare en oxynorm och sen la jag mig för natten. Vaknade två gånger under natten då jag fick nya tabletter så att jag kunde somna om igen.


14:e maj


Imorse vaknade jag vid åttatiden lagom för morgon ronden. Fick ett erbjudande om att åka hem idag som var väldigt frestande men jag tackade nej till. Kände att jag ville få allt att funka med mat rutiner och vitaminer jag skulle ta samt sprutan. Visste inte hur den skulle tas heller. Smärtan i ryggen är inte lika jobbig idag men den är fortfarande jobbig så jag får oxynormen vid behov idag. Nu har såren i magen börjat kännas också så det är extra skönt med smärtstillande då. Lyckades på kvällen att fylla dagens vätskekvot så att jag fick slippa droppet. Så jag fick ta bort nålen vilket var skönt då kunde jag röra mig friare än tidigare för den satt i högra armvecket och jag är högerhänt vilket gjorde det lättare att skriva. Mamma kom och hälsade på mig så jag fick hjälp att duscha vilket var otroligt skönt. Hon borstade och flätade håret på mig så nu har jag en fläta jag kan sova med. Förhoppningsvis kan jag röra mig lite bättre imorgon så jag kan klara mig själv annars får ja be någon sköterska om hjälp.

Nu e klockan bara halv nio och det känns som jag kan somna när som helst men det är inte bra för då kommer sköterskorna och väcker mig vid tio för sista kollen innan natten. Sen så ska jag få hjälp med min spruta som jag ska ta nu i ett par dagar efteråt för att kunna motverka blodproppar. Jag vet på ett ungefär hur man gör men vågar inte utifall att det blir fel.

Nu äntligen kom sköterskan. Då ska vi ta den här jäkla sprutan då och inte fick ja hjälp direkt heller utan jag måste göra det själv. Tog mig 10 minuter innan jag vågade sticka överhuvudtaget men sen gick det relativt snabbt ändå. Satte mig med några andra på avdelningen och kollade på semifinalen på melodifestivalen.



15:e maj


Idag får jag åka hem. Har fått såren omlagda redan och dagens dos av vitaminer herregud vad många tabletter det blir varje dag vette tusan hur jag ska komma ihåg vilka det är som bara ska tas på morgonen och vilka som ska tas både morgon och kväll. Har sovit lite extra på förmiddagen för att orka med hemresan. Pratade lite med sköterskorna om vad jag kan förvänta mig efteråt men det är inte så mycket nytt. Mitt sår på magen efter leverfläcken började blöda lite men det var inget att vara orolig för sa dom. Dom andra ser relativt bra ut och blöder inte så det var bra. Det är dom man ska vara extra orolig över om dom börjar blöda. Den med leverfläcken är mest ytligt så nu väntar jag bara på svaren från analysen förhoppningsvis är det inget speciellt med den men man vet aldrig.


Nu är de dags!

Ja nu sitter ja här tjugo över fem på morgonen och är på väg. Bussen går om en kvart men jag ville bara skriva ett sista inlägg innan jag försvinner iväg.

Jag står först på tur så jag ligger under kniven halv åtta om allt går som det ska. Jag hoppas att alla förstår hur mycket jag älskar er. Vi ses på andra sidan. Pussar å kramar

Dumma tankar

Nu har jag bara en veckas jobb kvar innan det är dax för operationen. Gissa om jag börjar få konstiga tankar nu. Jag vet att allt kommer gå bra men i mitt huvud så gör det inte det. Tänk om det inte går bra? Vad händer med barnen om något går snett. Kommer dom att få vara tillsammans om jag inte kommer tillbaka? Jag vet att det är lite överdrivet men det är dom tankarna som cirkulerar i min hjärna. Jag vet att jag kommer gå igenom operationen och sen vakna upp ur narkosen. Ingenting kommer gå fel men tankarna finns där ändå. Vill inte tänka så men kan inte hjälpa det. Så nu får ja ta mig i kragen och tänka på något annat. För som sagt nu är det inte långt kvar.

RSS 2.0